Hungarikum bor a kéknyelű
Vannak olyan szőlő- és borfajták, amelyek pillanatnyilag nem a nekik járó helyen és elismertséggel bírnak. Ezen fajtákhoz tartozik a kéknyelű szőlő is. Ez egy régi, magyar szőlőfajta, amelyik nem a nagymennyiségű terméséről, hanem inkább a minőségéről ismert. Ezért a filoxéravész után nem telepítették vissza nagyobb mennyiségben a szocialista termelés ideje alatt, mivel nem a minőségi szempontok voltak a döntőek. A Badacsony környéki talajnak egyedülálló összetétele ritkaság a világban és ezért termelhető a kéknyelű épp ezen a vidéken, ráadásul teljes íz gazdagságában.
A badacsonyi termelők nagyon sokat dolgoznak azon, hogy a kéknyelű a méltó helyére kerüljön és ezzel ez a borvidék is kinevelje az egyedül rá jellemző fajtát. A globalizált világban igenis fontos az egyediség, hiszen épp ez az, amit az emberek többsége egyre inkább keres. Ezért nagyon fontos, hogy a kéknyelű Hungarikum lett, hiszen az idelátogató turistáknak egy igazi helyi jellegzetességet lehet mutatni, ami még ismertebbé teszi ezt a helyet.